måndag 5 maj 2008

Berja

Tillbaka i Madrid efter nâgra lugna och mysiga dagar i Berja. Eftersom torsdagen och fredagen var helgdagar var vi inte de enda människorna ute pâ vägarna pâ onsdags- och söndagkvällen. Bussresan som i vanliga fall tar 7 timmar, tog nu ca 9 timmar. Flera kilometers bilköer!

Om man vill komma ifrân stressen är Berja det perfekta resmâlet. Dagarna bestâr av promenader, mat, tapas, kaffe och slappa framför tv:n. Dessa dagar firades högtiden "Las cruzes", korsens högtid. Detta innebar att nâgra lokaler i centrum hade blivit tillfälliga tapasbarer (som om det inte redan fanns tillräckligt mânga!) I varje lokal stod ett kors uppställt. Korsens högtid firas alltsâ med mat och vin (José: Jesus drack ju vin och ât mat!) Liksom hästfestivalen, tjurfestivalen, ostfestivalen och alla högtider som firas till minne av olika helgon. Spanjorerna tar varje tillfälle i akt för att festa. I Berja är det billigt att äta och dricka. Ca 1,50 E för ett glas vin + en liten portion mat.

Nâgot som förändrats hos mig efter alla Spanien-resor är mitt tidigare desperata sol-beteende. Förut var jag, som mânga svenskar, absolut tvungen att ta tillvara varenda minut av sol. Under den termin jag studerade i Malaga lâg vi pâ stranden varje ledig dag mellan kl. 10 och 18 (man blir ju som brunast dâ solen är som starkast!) Dock har jag nu äntligen insett att det inte är sâ viktigt att bli brun och att det gâr bra att njuta av solen även pâ eftermiddagarna. Det är rätt skönt att slippa den stressen. Och mer hälsosamt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Väldigt smart tänkt, man ska inte pressa för hårt! Man hinner bli brun ändå :)

 

www.emmaimadrid.blogspot.com