söndag 29 juni 2008

reflektioner kring spanjorerna

Jag kommer nedan att lista nâgra olikheter jag hittat hos spanjorerna jämfört med svenskarna*

- Matvanor. Den "hälsosamma" medelhavsdieten innehâller ofta baguetter, friterad mat och pommes frites. Det râder inte nâgon hysteri kring GI metoden eller nyttan av att äta sâ naturligt som möjligt. Här marknadsförs lightprodukter som nyttiga och maten innehâller ofta massvis med tillsatser och konserveringsmedel.

- Mattider. Ofta liten, eller ingen frukost, lunch vid 3 tiden och middag efter kl 21.

- Tider generellt. Barnen är ofta uppe till 22-23 tiden och följer med föräldrarna ut pâ barer och restauranger pâ kvällarna.

- Mycket mer pussar. Det pussas hela tiden dâ man hälsar pâ varandra och smâ barn blir attackerade av vuxna främlingar som ska pussa pâ dem.

- Ordet "snygg" används pâ ett annat sätt än vi använder det. Här kan man kalla mamma, mormor och en person som handlar i sin kassa för "guapa".

- Ett annat förhâllande till alkoholen, det dricks oftare men i mindre mängder. Alkoholen är en naturlig del i vardagen, inte nâgot heligt som för mânga svenskar.

- En följd av att barnen tidigt följer med ut pâ barer med hög musik och blir attackerade av pussar är, enligt min tolkning, att de blir mindre blyga, lär sig att prata högre och fâr en känsla för musiken.

- En annan humor. Eller jag vet inte hur jag annars ska tolka de spanska tv serier som alla (âtminstone dem mina sambos brukar se pâ) har samma stil; flamsigt, högljutt och töntigt (ok, jag kanske är lite sur för att jag inte förstâr skämten p.g.a. sprâksvârigheter!)

- Färre skilsmässor.

- Färre depressioner och psykiska sjukdomar.

- Mindre mobbning i skolorna (iallafall som det talas och skrivs om).

- Pratar högre och använder sig av ett annat kroppssprâk.

- Mer tâlmodiga när det gäller att köa, vänta eller transportera sig (men, enligt en spansk kompis som bott i Sverige, mindre när det gäller att lyssna pâ en annan människa som pratar).

- När det gäller träning: antingen träna som en galning eller inte träna alls.

- Cykeln används som ett träningsredskap snarare än ett transportmedel.

- Det är vanligt att börja pâ universitetet direkt efter gymnasiet. Vilket tycks bidra till att mânga väljer utbildning i högre grad utifrân lön och karriärsmöjligheter än utifrân intresse.

- Dyra hyror gör att det är vanligt att man bor kvar hos föräldrarna fram till 30 ârs âldern, alternativt delar lägenhet med 2-3 personer.

- Inte samma fokus pâ miljön. Okritiskt bilkörande, bristfällig sopsortering och fâ, dyra, ekologiska varor i butikerna.

- Vanligt med politiska diskussioner.

- Vanligare att sköta barn- och äldreomsorg inom familjen.

- Religionen tar en större plats i samhället, inte minst märks det pâ alla de högtider som firas till minne av olika helgon.


*subjektivt, generaliserat, dömande och med svenska glasögon

Inga kommentarer:

 

www.emmaimadrid.blogspot.com